Jabłkowe kuleczki z macy idealne na przekąskę! Niestety ja nie miałam macy, więc zamiennie dałam płatki owsiane
maca (100g)
2 jabłka (300g)
1 jajko (60g)
cynamon
Macę mielimy na drobne kawałki, nie na pył, ale na takie widoczne. Jak nie macie czym zmielić to dajcie ją do woreczka i podrobić przy użyciu tłuczka do mięsa. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, po starciu ma być 300g (takie proporcje sprawdziłam w tym przepisie). Do miski wrzucamy rozdrobioną macę, jabłka, surowe jajko, cynamon i dokładnie mieszamy.
Ostawiamy na pół godziny do lodówki, wtedy maca zmięknie i wchłonie nadmiar soku z jabłek.
Następnie formujemy małe kulki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 20 kulek.
Wartość energetyczna 1 kulki jabłkowej z macy- około 25 kcal
Gdyby ktoś wolał bardziej słodkie kuleczki, można dodać łyżkę cukru ( najlepiej brązowego) do całej masy. Ja osobiście nie słodziłam.
Życzę smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz